San Diego Central Courthouse

Project Details

TUTOR PERINI AFFILIATES

Rudolph and Sletten, Inc.
Construction Manager at Risk
Contract Amount: $466 Million

OWNER
Judicial Council of California

LOCATION
San Diego, CA

ARCHITECT
Skidmore, Owings & Merrill LLP

SIZE
704,000 Square Feet

COMPLETION
2017

Project Description

The 704,000-square-foot San Diego Central Courthouse is the largest project funded through Senate Bill 1407, which finances new and renovated court facilities using court user fees rather than the state’s general fund. The 71-courtroom, high-rise building provides the local community with a large, modern facility with high security features.

The new Superior Court of California San Diego consolidates San Diego County’s criminal trial, family, civil, and probate courts into a 24-story downtown tower. Working with the client, the project team delivered on several key owner objectives, including: Flexible, adaptable spaces; a landmark design that celebrates the skyline; and an enhanced seismic design.

The building replaces the former courthouse, family court and Madge Bradley Court, and is an important part of a modernization of San Diego’s downtown government district. The project achieved LEED Silver NC.

Awards

LEED Silver

The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design – 2012 American Architecture Award

BD+C Building Team Awards - 2018 Gold Award

ENR California Best Projects Awards - 2018 Government/Public Building Best Project

APWA – “Project of the Year” Award

54th Annual Alonzo Award “Downtown on the Rise”

WCCC - Western Council of Construction Consumers - Chairman's Project Achievement Award in category: Buildings

American Institute of Steel Construction (AISC) - IDEAS2 National Award

WCCC - Western Council of Construction Consumers - Innovative Project Solutions Award

WCCC - Western Council of Construction Consumers - Sustainability Excellence Award

American Society of Civil Engineers, San Diego - Outstanding Project Award

“Several of the veteran industry professionals visiting from across the nation commented that this was among the cleanest, if not the cleanest project they had seen. Having walked the job as a guest of the owner in January, I was proud to assure them that this was not an anomaly for the benefit of our tour, but rather the norm for R&S.”
Joseph Hook